Lemmert Photography - filosofie
home Wie zijn wij? | Galleries | CONTACT

ga naar onze familiefotografie- website

 

FILOSOFIE

Kijk even naar volgende definitie van 'fotografie' :

Photography is the process of making pictures by means of the action of light. It involves recording light patterns, as reflected from objects, onto a sensitive medium through a timed exposure. The process is done through mechanical, chemical or digital devices commonly known as cameras.
Bron : Wikipedia
Oliver Regidor (Lune) in flight
Wij gaan hier dus niet mee akkoord, he !
Indien fotografie enkel het proces is van vastleggen van weerkaatst licht, met chemische of elektronische middelen, danwashet verhaal snel verteld! Maar het is zoveel meer dan dat.

Hoe vaak loopt men niet voorbij aan de meest wonderlijke dingen, beelden of situaties zonder ze te zien? Tot men bewust gaat kijken, tot een beeld de aandacht trekt.  Het spel van licht en kleur, van lijnen en van vlakken, een blik in de lens of net niet, een beeld dat onverwacht een kriebel geeft in je buik en je geestdrift wekt op zoek naar meer. Een wereld vol passie op zoek naar perfectie...

Fotografie begint bij kijken, beschouwen, waarnemen, en ja, soms zelfs ensceneren. Bij het kijken nemen we, zowel letterlijk als figuurlijk, een standpunt in. Iedere kijker / waarnemer bezit een eigen zienswijze, een interpretatie van de werkelijkheid,gezien door zijn eigen ogen. De absolute "werkelijkheid" is een abstract gegeven, dat niet bestaat. Ieder van ons heeft een eigen, zeer sucjectieve interpretatie van die werkelijkheid, en reageert bij gevolg dus ook op zijn eigen manier op die werkelijkheid.

Wat de fotograaf doet, is zijn of haar eigen stukjes uit de werkelijkheid knippen, zijn eigen beeld op de werkelijkheid vastleggen om te tonen aan de anderen. In essentie is een foto niet het vastleggen van licht dat door een lens op een gevoelige plaat terechtgekomen is, maar eerder het vastleggen van een beeld dat door de ogen en de geest van de fotograaf gereisd is. 

Kortom, fotografie is de kunst van het vertellen van een verhaal met licht. Wat dat verhaal dan wel is, kan oneindig gevariëerd zijn: waarnemend, beschrijvend, verslaggevend, glimlachend, spottend, intiem, teder, portretterend, abstract, noem maarop...  Er bestaan veel meer verhalen dan vertellers, en het licht is een oneindig gevarieerde pen om mee te schrijven.

En ja, bij fotografie komt er inderdaad een beetje glaswerk, kennis en techniek kijken. Maar dat is slechts het middel, de pen en niet het verhaal. Sorry Wikipedia, maar wij bij Lemmert Fotografie hebben een andere kijk op de fotografie, en wij hebben een verhaal te vertellen! En meer dan één!

Welkom in onze wereld van bevroren licht !